Vilken kattyp kan passa dig?

Likaväl som det finns olika raser på hund så finns det kattraser som kanske passar bättre eller mindre bra hemma hos dig. Du kanske inte riktigt vet vilken kattyp som kan passa dig och din livssituation.

Det kan vara framförallt din livssituation som avgör vilken kattyp som kan passa dig. Är det din första katt som du ska skaffa så är det viktigt att du har koll på vilken typ av relation som du vill ha med din katt. Är du personen som vill ha en katt att mysa med i soffan eller eller en katt som du kan träna och aktivera på ett roligt sätt. Katter är olika varelser och det kan vara raskatterna som kan ha liknande drag hos varandra. Vissa katter kanske vill ha det lugnt medans andra kanske vill aktiveras mer. Vissa katter vill vara för sig själva medans andra kräver uppmärksamhet och väldigt sociala djur.

Man ska också fundera på om man ska ha en inne- eller utekatt. Mycket beror på hur du bor. En innekatt kan behöva mer stimulans för att bli harmonisk och inte uttråkad. Se till att skaffa en mängd med leksaker och klätterställningar som katten kan leka med. Om du bor i lägenhet så kan du näta in din balkong så den kan kunna vara ute men dock inhägnad. En del lär sina katter att gå i koppel och få gå ut på promenader i närområdet. Bor du i villa eller hus så kanske katten får lära sig att vara utomhus.